Ορειβατική Διάσχιση Μαινάλου

Σάββατο 8 – Κυριακή 9 Απριλίου 2017

 

Στις 8 με 9 Απριλίου 2017 διοργανώνεται από τον ΕΟΣ Κορίνθου διήμερη ορειβατική διάσχιση στο Μαίναλο, στο νομό Αρκαδίας.

Η αμιγώς ορεινή του ζώνη ξεπερνάει τα 700.000 στρέμματα και το καθιστά ένα από τα πλέον εκτεταμένα ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδος. Οι συνεχείς εναλλαγές δεκάδων κορυφών και χαραδρών με εκατοντάδες ορεινούς λειμώνες και οροπέδια, δίνουν ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο. Το γεγονός μάλιστα ότι τα περισσότερα από τα υψίπεδά του παρουσιάζουν αρνητική κλίση (δολίνες, γούπατα, λάκκες), καθιστά το Μαίναλο μοναδικό γεωμορφολογικό σχηματισμό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το φυσικό ανάγλυφο συμπληρώνεται από πολλές πηγές και υδάτινες ροές, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα του λόγω στεγανότητας των πετρωμάτων (φλύσχης, σχιστόλιθοι) όπου σχηματίζεται μία πλούσια βιομάζα και ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους υδροφορείς της Πελοποννήσου.

Η διάσχιση εκτός απροόπτων ακολουθεί την εξής πορεία:

Σάββατο 8 Απριλίου: Η πορεία μας έχει αφετηρία τη Βυτίνα (1033μ)και πρώτο στόχο την κορυφή Τζελάτη (1860μ) τη 2η ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου. Κατεβαίνοντας προς το καταφύγιο (1600μ) αγναντεύουμε τον επόμενο στόχο μας, την πιο ψηλή κορυφή του Μαινάλου, την Οστρακίνα (1981μ) με εξαιρετική θέα στις ανατολικές Αρκαδικές λεκάνες. Επιστέφοντας στο καταφύγιο ετοιμαζόμαστε για τη διανυκτέρευσή μας στις σκηνές ή και στο καταφύγιο ανάλογα τους συμμετέχοντες στην εξόρμηση.

Κυριακή 9 Απριλίου: Στις 8 το πρωί ξεκινώντας από το καταφύγιο θα ανέβουμε αρχικά στη  Μουρτζιά (1970μ) για να πέσουμε στο διάσελο (1500μ) και στη συνέχεια να ανέβουμε στην τελική κορυφή της διάσχισης τον Αϊντίνη (1850μ).Η κατάβαση θα γίνει από το ρέμα Σκαφίδες με προορισμό την Κάψια όπου και τερματίζει η διήμερη διάσχιση του Μαινάλου. 

Εξοπλισμός: Ορειβατικές αρβύλες, κάλτσες δεύτερες, σακίδιο, γκέτες, μπατόν, σκούφος, 2 ζεύγη αδιάβροχα γάντια, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου – μάσκα θυέλης, θερμοεσώρουχα, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον) , φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, θερμός – παγούρι, νερό.

Σκηνή, υπνόσακος και υπόστρωμα για διανυκτέρευση.

Αναχώρηση: 7:00 το πρωί από τα περιβολάκια με Ι.Χ.

Φαγητό: Σε συνεννόηση με τους αρχηγούς.

Πληροφορίες για τη διαδρομή και δηλώσεις συμμετοχής στους αρχηγούς:

Παναγουλόπουλο Θεόδωρο 6978882962 και

Πολλάλη Κωνσταντίνο 6947700224

  • Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί με ευθύνη αρχηγού.
  • Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.