Επόμενες εξορμήσεις

Σαντορίνη 2020

ΝΗΣΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.
 
 
Ο Σύλλογος μας διοργανώνει εξόρμηση στο νοτιότερο νησί των Κυκλάδων τη Σαντορίνη. Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη. Το μετέπειτα όνομα της νήσου Θήρα προήλθε από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που αποίκησε πρώτος το νησί. Το κανονικό της όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Περίσσα («Σάντα Ίρινα»). Η Σαντορίνη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος όπου το κεντρικό της τμήμα ανατινάχθηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από την έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Καλντέρας και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού. Η τελευταία ηφαιστειακή της δραστηριότητα ήταν το έτος 1950. Τμήματα του ηφαιστείου είναι η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και τα Χριστιανά νησιά. Στη Σαντορίνη ξεχωρίζουν τα ασβεστωμένα μικρά της σπίτια που απλώνονται στη ξακουστή Καλντέρα , στην Οία και το Ημεροβίγλι. Το ηφαιστιογενές τοπίο του νησιού με μαύρη και κόκκινη πέτρα, το ηλιοβασίλεμα της καθώς και οι παραλίες με βότσαλο ή χρωματιστή άμμο, συμπληρώνουν το κινηματογραφικό σκηνικό του νησιού.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ:
 
Τετάρτη 02-09-20.
Αναχώρηση με το λεωφορείο αυστηρά στις 14:30 από τον Άγιο Νικόλαο για το λιμάνι του Πειραιά. Φτάνουμε στις 01:20 στο λιμάνι του Αθηνιού (νέο λιμάνι) όπου το λεωφορείο μας μεταφέρει στο ξενοδοχείο μας στην Περίσσα Σαντορίνης.
 
Πέμπτη 03-09-20
 • Πεζοπορία: Εμπορείο-Πύργος-Μ. Προφήτη Ηλία-Αρχαία Θήρα-Περίσσα.
  • Βαθμός Δυσκολίας: A , Ώρες Πορείας: 5.
Το Εμπορείο και ο Πύργος αποτελούσαν δύο από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς (καστέλια) του νησιού καθώς στους μεσαιωνικούς χρόνους τα σπίτια χτίζονταν το ένα δίπλα στο άλλο ώστε οι κάτοικοι να προφυλάσσονται από τους πειρατές. Μετά τον Πύργο και μέσω του μονοπατιού καταλήγουμε στην  Αρχαία Θήρα, την αρχαία πόλη που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Λακεδαιμόνιους και κατοικήθηκε μέχρι τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Η πορεία τερματίζει στην Περίσσα, το παραθαλάσσιο χωριό που είναι γνωστό για τη μαύρη παραλία της.
 
Παρασκευή 04-09-20
 • Πεζοπορία: Φάρος - Μέσα Πηγάδια- Καμπιά - Κόκκινη παραλία- Ακρωτήρι-Βλυχάδα.
  • Βαθμός Δυσκολίας: A , Ώρες Πορείας: 5-6.
 • Περιήγηση όσοι θέλουν στην προϊστορική πόλη/μουσείο στο Ακρωτήρι.
Η εκκίνηση της πεζοπορίας γίνεται από το Φάρο του Ακρωτηρίου, έναν από τους ομορφότερους των Κυκλάδων. Κατασκευάστηκε το 1892 από τη Γαλλική εταιρεία Φάρων και το ύψος του είναι 10 μέτρα. Στη συνέχεια, περνώντας την παραλία Μέσα Πηγάδια και βλέποντας τους ψηλούς βράχους που αποκαλύπτουν τα στρώματα του ηφαιστείου σε διαφορετικά χρώματα καταλήγουμε μέσω μονοπατιού στην παραλία Καμπιά. Ακολουθώντας το μονοπάτι περνάμε την Κόκκινη παραλία, την πιο εντυπωσιακή παραλία λόγω των κόκκινων απόκρημνων βράχων και πετρωμάτων από το ηφαίστειο με την κόκκινη άμμο και τα βαθιά μπλε νερά της. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου που σύμφωνα με ευρήματα κατοικήθηκε κατά την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (4.500 π.Χ.). Συνεχίζοντας προς το χωριό Ακρωτήρι, ένα ακόμα από τα  πέντε καστέλια του νησιού τερματίζουμε την πορεία στη Βλυχάδα, την παραλία με τα θεόρατα λευκά ηφαιστειακά βράχια που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο.
 
Σάββατο 05-09-20
 • Πεζοπορία το πρωί: Οία – Ημεροβίγλι – Φηρά.
 • Βαθμός Δυσκολίας: A , Ώρες Πορείας: 4.
Η πορεία ξεκινά από την Οία στο βόρειο άκρο του νησιού και κινείται σε μονοπάτι με πανοραμική θέα την Καλντέρα και το Αιγαίο Πέλαγος. Η Οία ήταν μία από τις πέντε καστροπολιτείες του νησιού κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας (13ος – 16ος αιώνας μ.Χ.) και ονομαζόταν καστέλι του Αγίου Νικολάου. Αφού τη διασχίσουμε  και φτάσουμε στο εργοστάσιο αφαλάτωσης ανηφορίζουμε προς το Μαύρο βουνό ακολουθώντας μονοπάτι μέχρις ότου φτάσουμε στο χωριό Ημεροβίγλι. Το Ημεροβίγλι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Καλντέρας στα 330μ. και η ονομασία του προέρχεται από την ύπαρξη ενός πύργου/παρατηρητηρίου που λειτουργούσε την ημέρα για την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων από την εμφάνιση πειρατών. Το κάστρο του Σκάρου ήταν το σημαντικότερο από τα πέντε καστέλια του νησιού παρότι δε διασώζεται σχεδόν τίποτα. Συνεχίζουμε προς το Φηροστεφάνι και στα Φηρά τερματίζεται η πορεία μας. Τα Φηρά ιδρύθηκαν τον 18ο αιώνα κατόπιν συμφωνίας όλων των αρχών για την επιλογή του χώρου, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την παλιά πρωτεύουσα Ημεροβίγλι λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί από τους σεισμούς.
 • Εξόρμηση στις 14:00 το μεσημέρι με καράβι από το παλιό λιμάνι των Φηρών στο Ηφαίστειο και τις Θερμές Πηγές (Νέα και Παλαιά Καμένη) διάρκειας 3 ωρών για όσους το επιθυμούν. Επιπλέον κόστος/άτομο: 20 €. Οι κρατήσεις για όσους ενδιαφέρονται λόγω περιορισμού των θέσεων έως 7 Αυγούστου.
 
Κυριακή 06-09-20
Αναχώρηση με το λεωφορείο από το ξενοδοχείο στην Περίσσα αυστηρά στις 14:00 για το λιμάνι της Σαντορίνης. Φτάνουμε στον Πειραιά στις 23:15 όπου το λεωφορείο μας μεταφέρει στην Κόρινθο.
 
 
Κόστος Εξόρμησης:     225 € για όσους θέλουν δίκλινο δωμάτιο.
                                      215 € για όσους θέλουν τρίκλινο δωμάτιο.
 
Στην τιμή περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
 • Μεταφορά με το λεωφορείο από Κόρινθο στον Πειραιά και επιστροφή.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη Blue Star Ferries στην οικονομική θέση.
 • Μεταφορά με λεωφορείο από το λιμάνι Σαντορίνης στο ξενοδοχείο και επιστροφή.
 • 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο στην Περίσσα Σαντορίνης.
 • Μεταφορά με λεωφορείο στην αρχή της πεζοπορίας και επιστροφή στο ξενοδοχείο στην Περίσσα ανάλογα που με το που καταλήγει η πορεία.
 
Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται οι είσοδοι σε μουσεία, εξόρμηση σε ηφαίστειο και ο φόρος διαμονής που πληρώνεται από τον καθένα ξεχωριστά απευθείας στο ξενοδοχείο.
 
Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή μετά την προκαταβολή 120 € έως 10 Αυγούστου.
Εξόφληση αυστηρώς 19 Αυγούστου.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστη συμμετοχή τα 30 άτομα.
 
Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους αρχηγούς:
Μπολέτη Βασιλική                  6973686870,
Tόμπρου Δέσποινα                  6937204653                                 
και στο τηλ. του συλλόγου        2741029970 (Τετάρτη και Παρασκευή 20:00 – 22:00).
 
Εξοπλισμός για την πεζοπορία:
Μποτάκια ορειβατικά, ορειβατικό παντελόνι, σακίδιο πλάτης, αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπελάκι, μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο), φακός (με εφεδρικές μπαταρίες), ατομικό φαρμακείο, ξηρά τροφή, νερό (2 λίτρα), μαγιό και πετσέτα.
 
Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών με ευθύνη των αρχηγών.
Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα μέλη του. Για να γίνεται μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.

Όρη Βάλτου 2020

Τριήμερο στα Όρη Βάλτου – Κοιλάδα Αχελώου
Σάββατο 8 – Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020
 
 
Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου διοργανώνει το τριήμερο 8-9-10 Αυγούστου 2020 εξόρμηση σε φαράγγια και ποτάμια στην Κοιλάδα του Αχελώου, γύρω από την λίμνη των Κρεμαστών.
 
Συνοπτικά το πρόγραμμα:
 
Σάββατο 8/8:
Αναχώρηση από τον Άγιο Νικόλαο 6:00 π.μ. και μετά από 3,5ώρες ταξίδι, φθάνουμε στο Χαλκιόπουλο.
Η πρώτη μας πορεία θα είναι από το γεφύρι της Βέργας μέσα στο ποτάμι, τον Ίναχο.
Ω.Π.: 4 – 5 ,  Β.Δ.: Α – Β
Φαγητό θα έχουμε στις ταβέρνες του Χωριού και στη συνέχεια θα ξεκουραστούμε στα πλατάνια στα Λουτρά, ενώ το απόγευμα θα μεταφερθούμε στο χώρο κατασκήνωσης.
 
Κυριακή 9/8:
Θα περπατήσουμε γύρω από την περιοχή της Μηλιάς, κυκλικό μονοπάτι δίπλα στη λίμνη των Κρεμάστων. Η Μηλιά Σακαρετσίου (το τωρινό όνομα του χωριού Σακαρέτσι είναι Περδικάκι) είναι ιστορικό χωριό, όπου κατά την περίοδο του 1821,  έγινε μάχη με πολλούς νεκρούς και μέσα σ αυτούς ο οπλαρχηγός Νίκος Μπακόλας με το γιο του, καθώς σώμα Τουρκαλβανών προσπάθησε να περάσει στ' Άγραφα, από το δρόμο του Αχελώου.   Τελειώνοντας την ημέρα θα ψήσουμε στο χώρο της κατασκήνωσης.
Ω.Π.: 4 – 5 ,  Β.Δ.: Α – Β
 
Δευτέρα 10/8:
Ετοιμάζουμε τα πράγματά μας για την επιστροφή στην Κόρινθο, αλλά όχι πριν έχουμε και μια τελευταία πορεία.
Αφού περάσουμε από τη γέφυρα της Τέμπλας με το λεωφορείο, φθάνουμε στην Βαλαώρα Ευρυτανίας. Από εκεί θα ξεκινήσουμε για το φαράγγι του Μπουζουνίκου (1ώρα περπάτημα) και συνέχεια θα μπούμε στο φαράγγι του Γρανιτσιώτη (προσοχή, με κράνος) και μετά από 1,5ώρα περπάτημα, ανάμεσα σε πελώρια βράχια, φτάνουμε στον Αχελώο ποταμό, κάνοντας και μπάνιο. Επιστέφουμε από το ίδιο μέρος, για αναχώρηση προς Κόρινθο.
Ω.Π.: 4 – 5 ,  Β.Δ.: Α – Β
 
Εξοπλισμός: Μποτάκια, σακίδιο, μπατόν, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), αντιιδρωτικό μπλουζάκι, φακός (με εφεδρικές μπαταρίες), ατομικό φαρμακείο, ξηρά τροφή, νερό, μαγιό και πετσέτα για όσους θελήσουν να κάνουν μπάνιο. Αλλαξιά – δεύτερο ζευγάρι παπούτσια.
Σκηνή, υπνόσακος και υπόστρωμα για την κατασκήνωση.
 
Αναχώρηση: 6:00 π.μ. από τον Άγιο Νικόλαο.
 
Κόστος Εξόρμησης: 60 €
Υπάρχει ξενώνας για λίγα άτομα με μικρό κόστος τη βραδιά, σε συνεννόηση με τους αρχηγούς.
 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στους αρχηγούς:
Καραγεώργος Χριστόφορος 6948002379
Τσιπά Μίνα 6944909782
και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη και Παρασκευή 20:00-22:00)
 • Δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολές 30 € ως Τετάρτη 22/07/2020.
 • Εξόφληση ως την Τετάρτη 29/07/2020.
 • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 • Παρακαλούμε όσο το δυνατόν λιγότερες αποσκευές.
 • Δανεισμός ορειβατικών υλικών (κράνος) γίνεται στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου.
 • Το πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να τροποποιηθεί με ευθύνη των αρχηγών.
 • Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.
 
 

 

CANYONING ΣΤΗ ΝΕΔΑ 2020

ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ (CANYONING)
ΣΤΗ ΝΕΔΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 – ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020
 
 
Ο ΕΟΣ Κορίνθου διοργανώνει Canyoning στη Νέδα για τους λάτρεις των αθλημάτων νερού και της περιπέτειας. Η  Νέδα βρίσκεται στη Πελοπόννησο, μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας και είναι ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια στην Ελλάδα. Με τον όρο Canyoning εννοούμε τη διάσχιση των φαραγγιών ακολουθώντας την πορεία των υδάτων και προσπερνώντας κάθε εμπόδιο με τεχνικά μέσα. Δηλαδή πραγματοποιείται κατάβαση ενός φαραγγιού περνώντας μέσα από το νερό, κάνοντας βουτιές σε βαθιά νερά, φυσικές τσουλήθρες που έχουν σχηματιστεί πάνω στους βράχους από τη διάβρωση των νερών και κατάβαση με σχοινιά, όταν έχει καταρράκτες. Είναι σπορ που συνδυάζει πολλά από τα αθλήματα του βουνού!
Πριν ξεκινήσουμε την κατάβαση, θα γίνει μία σύντομη εκπαίδευση από τους δύο υπεύθυνους εκπαιδευτές μας και θα μοιραστούν οι στολές και ο εξοπλισμός στους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσει πεζοπορία μισής ώρας περίπου, ως το σημείο που αρχίζει η κατάβαση, όπου και θα φορέσουμε τις στολές και τον εξοπλισμό μας.
 
Εξοπλισμός: Αθλητικά παπούτσια αντιολισθητικά (τα οποία θα βραχούν), μαγιό, πετσέτα, δεύτερο ζευγάρι στεγνά παπούτσια, αντηλιακό, φακός (με εφεδρικές μπαταρίες), ατομικό φαρμακείο, νερό, ξηρά τροφή, μια αλλαξιά ρούχα και αδιάβροχη φωτογραφική  μηχανή (προαιρετικά).
Ο εξοπλισμός Canyoning που θα νοικιαστεί στους συμμετέχοντες είναι ο παρακάτω: αδιάβροχο σακίδιο, μποντριέ, καραμπίνερς, καταβατήρας, κράνος, στολή νεοπρέν, καλτσάκια νεοπρέν. θα δοθούν από τον εκπαιδευτή και θα παραδοθούν σ’ αυτόν στο τέλος της δραστηριότητας σε άριστη κατάσταση!
 
Αναχώρηση: Σάββατο 15:30 από τα περιβολάκια. Οι μετακινήσεις θα γίνουν με Ι.Χ.
Χρειάζεται κατασκηνωτικός εξοπλισμός για τη διανυκτέρευση δίπλα στο ποτάμι.
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μια σχετική εμπειρία από καταβάσεις/ραπέλ.
 
Τιμή Εξόρμησης:
 • 20 € ενοικίαση ολόκληρου του εξοπλισμού. Όσοι διαθέτουν στολή νεοπρέν, η τιμή διαμορφώνεται στα 10€.
 • 20 € το άτομο για έξοδα εκπαιδευτών.
 • 3-5 € το άτομο για τη μεταφορά των κατασκηνωτικών υλικών με αγροτικό αμάξι στο χώρο κατασκήνωσης.
 • Μεταφορικά που θα μοιραστούν από το κάθε I.X .
 
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα λήξουν στις 15 Ιουλίου. Ο αριθμός  των συμμετεχόντων θα είναι αυστηρά 10 (αναφέροντας ύψος, βάρος και νούμερο παπουτσιού). Απαιτείται 20 € προκαταβολή για κράτηση της θέσης.
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην αρχηγό της εξόρμησης:
Μπολέτη Βασιλική 6973686870.
και στο τηλέφωνο του συλλόγου 2741029970 (8:00μμ – 10:00μμ Τετάρτη και Παρασκευή).
 
Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα μέλη του. Για να γίνεται μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.
 

2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων 2020

2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων
17 - 19 Ιουλίου 2020
 
 
Ο ΕΟΣ Κορίνθου θα συμμετάσχει στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων που θα γίνει από 17 έως 19 Ιουλίου στα Καμάρια Αγράφων.
Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ, λόγω του δύσβατου της περιοχής - χωμάτινοι δρόμοι, όμως καλής βατότητας και λόγω των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί προσεχώς από τους διοργανωτές.
Υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης λεωφορείου από τον σύλλογό μας, μέχρι ενός σημείου και ύστερα προώθηση με αγροτικό αυτοκίνητο στα Καμάρια, αναλόγως τη συμμετοχή.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στον Παναγουλόπουλο Θεόδωρο 6985916716
 
Η ανακοίνωση από τον ΕΟΣ Καρδίτσας:
 
Αγαπητοί φίλοι συνορειβάτες
Τα Άγραφα, ένα σπάνιας ομορφιάς ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου, τόπος μοναδικής, φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, απειλούνται από τα σχέδια για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.
Τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε αυτά, ως και 650 ανεμογεννήτριες (!!!) καταλαμβάνοντας το συντριπτικό 90% (!!!) των κορυφών και κορυφογραμμών τους. Οι περισσότερες μάλιστα προβλέπεται να εγκατασταθούν σε ύψος 1600- 1900 μέτρων -θα είναι οι "ψηλότερες" ανεμογεννήτριες της χώρας- σε μια ανόθευτη, προστατευόμενη περιοχή Natura, με την κωδική ονομασία «SPA GR2430002: ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ» και «SCI GR1410002: ΑΓΡΑΦΑ», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινό φυσικό περιβάλλον!
Το ίδιο δυστυχώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ορεινές περιοχές της χώρας αλλά και οι νησιωτικές
Εμείς οι ορειβάτες και πεζοπόροι έχουμε έναν ακόμη λόγο να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των ορεινών όγκων. Η ισοπέδωσή τους θα σημάνει το τέλος της ορειβασίας στα Άγραφα. Όλοι οι γνωστοί προορισμοί των Πεζοπορικών – Ορειβατικών Συλλόγων δεν θα υπάρχουν πια. Παράλληλα όλες οι δυνατότητες για ήπια τουριστική ανάπτυξη αυτών των «μειονεκτικών» περιοχών ακυρώνονται.
Ο αγώνας για την σωτηρία των Αγράφων βρίσκεται σε σημαντική καμπή.
Απέναντι στα αρπαχτικά που βλέπουν στο φυσικό περιβάλλον μόνο άκοπο πλουτισμό, χωρίς καμιά ευαισθησία υποθηκεύοντας τα συμφέροντα των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών, τα μέλη της ορειβατικής κοινότητας, ορθώνουμε την φωνή και το ανάστημά μας!
Σε συνέχεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης που έγινε πέρσι στο Ορειβατικό Καταφύγιο, σας καλούμε στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, σε ένα ορειβατικό - αγωνιστικό τριήμερο, στις 18-19-20 Ιουλίου, που θα γίνει στα Καμάρια Αγράφων, που οργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων και ο Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου.
Θα περπατήσουμε σε μέρη μαγικά που κινδυνεύουν, θα γνωριστούμε, θα κουβεντιάσουμε για το μέλλον των βουνών και της άγριας φύσης της χώρας μας, και θα σχεδιάσουμε δράσεις για την προστασία τους.
Θα πραγματοποιηθούν αρκετές δράσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως παρουσιάσεις, συναυλίες, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα και συνολικά έξι διαφορετικές πεζοπορίες για όλες τις δυνατότητες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι (σύντομα θα ανακοινωθεί ενδεικτικό πρόγραμμα).
Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν σε αντίσκηνα. Για όσους δε διαθέτουν αντίσκηνο, θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης με υπόστρωμα-υπνόσακο σε στεγασμένο χώρο.
Οι διοργανωτές σύλλογοι θα προσφέρουν δωρεάν πρωινό στους συμμετέχοντες, επίσης θα φροντίσουν για την διατροφή των συμμετεχόντων (καφέδες, ποτά, φαγητά) με ένα μικρό κόστος, που όλα τα έσοδα θα πάνε για τα δικαστικά έξοδα του αγώνα (Συμβούλιο της Επικρατείας, δικηγόροι κλπ).
Θα τηρηθούν φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας της πολιτείας, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
Καλούμε όλους τους Ορειβατικούς, Πεζοπορικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγου να δώσουμε δυναμικό παρών στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων.
Θα ήταν μεγάλη μας χαρά αν τροποποιούσατε το πρόγραμμα σας, για να συμμετάσχετε σ αυτή την Πανελλήνια συνάντηση για να διατρανώσουμε μαζί την αγωνία μας, για το μέλλον των Αγράφων και των υπόλοιπων βουνών μας.
Μπορούμε ΟΛΟΙ να συμμετάσχουμε σ αυτόν τον ευγενικό αγώνα!
Τα Άγραφα εκτός του ότι είναι μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές της χώρας, αποτελούν και κοιτίδα ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης. Συγκαταλέγονται δε, σύμφωνα με την UNESCO, ανάμεσα στις πέντε καθαρότερες περιοχές του πλανήτη.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπούν σε βιομηχανικό τοπίο.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)
Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων
Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου
 

Μαίναλο 2020

ΜΑΙΝΑΛΟ
ΕΛΑΤΗ – ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ
ΠΙΑΝΑ – ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ – ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ
Κυριακή 14 Ιουνίου 2020
 
 
Ο ΕΟΣ Κορίνθου, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, διοργανώνει εξόρμηση στο Αρκουδόρεμα – Λιμποβίσι – Ελάτη Αρκαδίας, που περιλαμβάνει δύο πεζοπορικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα ξεκινήσει από το χωριό Πιάνα για να κάνει το Αρκουδόρεμα προς το Λιμποβίσι.
Ώρες Πορείας: 5 – 6,  Β.Δ.: Α – Β
Η δεύτερη ομάδα θα ξεκινήσει από το χωριό Ελάτη για να καταλήξει στο Λιμποβίσι, έτσι ώστε να συναντήσει την πρώτη ομάδα.
Ώρες Πορείας: 4 – 5,  Β.Δ.: Α
Στη συνέχεια φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής και επιστροφή Κόρινθο.
 
Το Αρκουδόρεμα είναι εγκαταλελειμμένο προϊστορικό χωριό της Αρκαδίας που βρίσκεται στη χαράδρα των Μαιναλικων Ορέων κυκλωμένο από τα έλατα, σε υψόμετρο 1125 μέτρων.
Επί Τουρκοκρατίας άκμαζε λόγω του απρόσιτου της τοποθεσίας και είχε καταστεί σημαντικό κέντρο της κλεφτουριάς. Ιστορείται πως από το 1530 είχαν εγκατασταθεί σε αυτό, καθώς και στο πλησίον αυτού Λιμποβίσι οι Κολοκοτρωναίοι και ότι και τα δύο αυτά χωριά αντιστάθηκαν έντονα κατά την ανάκτηση της Πελοποννήσου, από τους Τούρκους το 1715.
Επίσης εδώ εικάζεται  πως λατρευόταν αρχικά η μεγάλη θεότητα της Αρκαδίας, η Άρκτος. Κατόπιν η λατρεία της συγχωνεύτηκε με αυτήν της Αρτέμιδος. Εδώ λεγόταν πως υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, της μητέρας του Αρκάδα. Τώρα η ιερή αυτή θέση έχει την εποπτεία της Παναγίας που χτίστηκε το 1719. Υπήρξε προσφιλές εκκλησάκι του Κολοκοτρώνη, που ήρθε εδώ για να κλάψει το χαμό του πρωτότοκου γιου του.
 
Εξοπλισμός: Σακίδιο, μποτάκια, κάλτσες δεύτερες, μπατόν, γάντια, ισοθερμικό – αντιιδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή – φαγητό, νερό.
 
Αναχώρηση: Στις 7:00 από τα περιβολάκια.
Στα λεωφορεία η πλήρωση των θέσεων είναι έως 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τους επιβάτες και τήρηση των αποστάσεων.
Ανήλικους δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα μαζί μας σε εξορμήσεις.
 
Κόστος εξόρμησης: 20 €
                                       
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στους αρχηγούς:
Βαμβακάρη Μιχάλη 6932054876
Ζάρκου Κατερίνα 6980438060
και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη 10/6 και Παρασκευή 12/6 20:00-22:00).
Παρακαλούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα για την καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης.
 

Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων της ΕΟΟΑ. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.

Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών με ευθύνη των αρχηγών.

Ημερολόγιο

Banner Εντελβαις
Banner Kavouras
Banner Ιωάννα Νακοπούλου
Banner Tsolakos
Banner Freeride Bikes
Banner Φουριώτη
Banner Καλαμακι
Banner οικονομου μ
Banner Βαμβακάρης
banner-all-creations
banner-arxontiko
banner-alfiton
kritselas
karav