Ο Σύλλογος μας διοργανώνει ένα όμορφο τριήμερο στο ξεχωριστό νησί της Σίφνου από 29/9-1/10-2023.

Στην Σίφνο γίνεται πάντρεμα της φύσης, με εξαιρετικά ξωκλήσια, μαγευτικές παραλίες με καταγάλανα νερά, μονοπάτια λιθόστρωτα, και γαστρονομικές απολαύσεις.

Ισορροπία και Αρμονία, αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζει ο επισκέπτης της Σίφνου, όσο περισσότερο ανακαλύπτει το Kυκλαδονήσι με τις ανεπιτήδευτες ομορφιές, που χωρίς να στερείται την αίσθηση του κοσμοπολιτισμού, διατηρεί την αυθεντικότητα και την παράδοση στην καρδιά του.

Και παρότι η όμορφη Κυκλαδίτισσα προσφέρει τόσες πολλές εμπειρίες και διαθέτει τόσες πλευρές, το μέτρο φαίνεται να επικρατεί παντού.

Η αίσθηση γαλήνης που σου δημιουργείται πλησιάζοντας τα κατάλευκα ξωκλήσια που μοιάζουν να αιωρούνται μεταξύ ουρανού και θάλασσας, αλλά εξίσου και στην εξωστρέφεια μιας κεφάτης καλοκαιρινής βραδιάς στην πρωτεύουσα ή των πολυάριθμων πανηγυριών που γιορτάζονται παραδοσιακά όλο το χρόνο.

Στις αμμουδερές, ρηχές, καταγάλανες παραλίες ή στις βοτσαλωτές με τα διάφανα σμαραγδένια νερά, αλλά εξίσου και στα πανέμορφα περιπατητικά μονοπάτια που αποκαλύπτουν την πράσινη όψη του νησιού. Στην αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική των οικισμών της, αλλά εξίσου και στην πλούσια ιστορία της, με απομεινάρια διάσπαρτα σε όλη την έκτασή της. Και βέβαια, στην ξακουστή γαστρονομία της αλλά και στην εξίσου διάσημη τέχνη της Περνώντας από όμορφες καλιέργειες το μονοπάτι προσεγγίζει την ιερα μονή Βρύσσσης του 16ου αιώνα, και είναι το μοναδικό ανδρικό μοναστήρι στην Σίφνο.
Σέ λίγο η διαδρμή συναρπάζει, καθώς κατηφορίζουμε πρός το ρέμα με τις Ερκιές.
Βλέπουμε επίσης και ένα παλιο αγωγό νερού που τροφοδοτούσε ένα νερόμυλο, καθώς επίσης θα δούμε κι ένα πύργο που ακόμη στεκει αθικτος.Συνδυασμένα όλα μαζί, τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα νησί μοναδικό, με το δικό του ιδιαίτερο στίγμα που αξίζει να ανακαλύψουμε.αγγειοπλαστικής, δυο στοιχεία που έχουν κάνει τη Σίφνο να ξεχωρίζει σε όλες τις Κυκλάδες.

Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και τα πιο κοντινά της νησιά είναι η Κίμωλος, η Μήλος και η Σέριφος. Η έκτασή της είναι περίπου 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή της 76 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, βρίσκεται στα 682 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης του νησιού είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας τα αμέτρητα μονοπάτια. Τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι εύκολα στο περπάτημα και προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο πεζοπόρος σε βάθος τον φυσικό πλούτο του νησιού, τα ιστορικά και πολιτισμικά του στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα φιλόξενους Σιφνιούς!
Στα μονοπάτια της γραφικής Σίφνου, σε ένα νησί ιδιαίτερου χαρακτήρα όπου το ορεινό ανάγλυφο με τις αναβαθμίδες τα ξωκλήσια, τις ελιές και τους κέδρους δένει με την αρχιτεκτονική των κτισμάτων, τις ζωντανές παραδόσεις, τον πολιτισμό και τα μοναδικής νοστιμιάς εδέσματα που σε γυρνάνε πίσω στον χρόνο και ξανά σε αυτόν τον τόπο…
Η διαμονή μας θα είναι στον Αρτεμώνα το χωριό με τα νεοκλασικά αρχοντικά βγαλμένα από μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου
Η αναχώρηση μας θα είναι στο λιμάνι Κορίνθου, πάρκιγκ Αγ.Νικολάου στις 06.00 ΑΥΣΤΗΡΑ, και μετάβαση οδικώς στο λιμάνι Πειραιά.

Αναχώρηση πλοίου στις 08:00
Άφιξη με το πλοίο 13:30 στις Καμάρες Σίφνου όπου θα μας περιμένει πούλμαν για το Ξενοδοχείο .

Αφού αφήσουμε τα πράγματά μας θα μας περιμένει το πούλμαν, και θα ξεκινήσουμε μία ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού. Η ξενάγηση μας ξεκινά από το παραδοσιακό Αρτεμώνα, σχεδόν ανέγγιχτο από την μοντέρνα ζωή, περπατώντας θα δούμε την παλιά αριστοκρατική γειτονιά και θα θαυμάσουμε τις νεοκλασικές επαύλεις, χτισμένες πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, βαμμένες με παραδοσιακά Κυκλαδικά χρώματα.

Συνεχίζοντας την εξερεύνησή μας στον Αρτεμώνα, θα βρεθούμε στο πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Σίφνου: την Μυκηναϊκή Ακρόπολη. Η Ακρόπολη, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του «Κάστρου του Αϊ-Δριά», είναι η καλύτερα διατηρημένη Μυκηναϊκή οχυρωματική θέση σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους του 12ου αιώνα π.Χ.. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τα ερείπια πέντε κατοικιών. Εντός του Μουσείου φιλοξενούνται τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές. Κοντά στον αρχαιολογικό
χώρο βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, κτισμένη το 1701, με μοναδική θέα στο Αιγαίο και στους γύρω οικισμούς της.

Κατόπιν έχοντας πορεία προς Ανατολικά θα επισκεφθούμε το ιστορικό χωριό Κάστρο, την πιο γραφική περιοχή της Σίφνου. Η ζωή εκεί συνεχίζεται αυτόνομα από τους προϊστορικούς χρόνους, βρίσκεται στην κορυφή ενός πετρώδους υψιπέδου με απόκρημνες βουνοπλαγιές και μοναδική πανοραμική θέα στα γύρω νησιά. Το χωριό του Κάστρου ήταν πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1836. Στα νότια του λόφου βρίσκεται η Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου. Θα περπατήσουμε μέσα στα πανέμορφα σοκάκια του Κάστρου και θα περάσουμε από το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα 1ου – 6ου αιώνα π.Χ.
Στην συνέχεια πηγαίνοντας προς Νότια θα επισκεφτούμε το ακρωτήρι της Χρυσοπηγής, ο βράχος με το μοναστήρι της Παναγιάς, η οποία έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα του νησιού από το 1964 μ.Χ., είναι από τα πιο ωραία και φημισμένα σημεία του νησιού.

Στάση για φαγητό στο Πλατύ Γιαλό ή στο Βαθύ
Τελευταίος προορισμός η Απολλωνία, παραδοσιακός οικισμός και πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις απαλόγραμμους λόφους με μία πανέμορφη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Παντού ο λιτός διάκοσμος προσφέρει ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής αξίας.
20:30 περίπου επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
Πρωινό στο ξενοδοχείο
8:00πμ Ξεκινάμε από το Ξενοδοχείο όπου ακολουθώντας το καλντερίμι από Αρτεμώνα φτάνουμε στην Απολλωνία την οποία διασχίζουμε για να επισκεφτούμε το Μοναστήρι Φυρόγια
Στην συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι για την Αρχαία Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.

Κατηφορίζοντας αργά, η θέα του Κάστρου θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας. Το Κάστρο κατοικείται από την αρχαιότητα. Ήταν η πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836. Τα περισσότερα κτίσματα που διακρίνονται σήμερα χρονολογούνται από την εποχή των Βενετών! Θα περιηγηθούμε στα στενά γραφικά σοκάκια του οικισμού, όπου θα μπορέσουμε να δούμε τμήματα από αρχαίες κολώνες, ρωμαϊκές σαρκοφάγους, οικόσημα και αρχαία τείχη! Από το Κάστρο, το μονοπάτι συνεχίζει πάνω από την ακτή, έως την γραφική εκκλησία της Παναγίας Πουλάτης, σημείο μαγευτικό.
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη προς μέτρια 2/5 και ονομάζεται είναι διάρκειας περίπου 6 ώρες και η απόσταση είναι 11,5χλμ.

Το μονοπάτι αυτό είναι μια μικρή ανηφορική διαδρομή που ενώνει τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα με τα Φυρόγια. Ανηφορίζοντας, θα περάσουμε από πολύ παλιές αναβαθμίδες (πεζούλες). Κάποιες από αυτές σίγουρα καλλιεργούνταν από τα νεολιθικά χρόνια, καθώς η περιοχή είναι διάσπαρτη με θραύσματα οψιανών λίθων. Αυτό σημαίνει πως τα κτήματα αυτά καλλιεργούνταν για πάνω από 4500 χρόνια!

Από το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα σημείο με υπέροχη θέα, η διαδρομή κατηφορίζει το λόφο.

 Σημ. Όσα άτομα δεν θέλουν περπατήσουν μπορούν μόνα τους να φτιάξουν δικό τους πρόγραμμα, και με το ΚΤΕΛ η με ταξί, η με ενοικίαση αυτοκινήτου να πάνε σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού επιθυμούν.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου
Μετά το πρωινό θα κάνουμε πορεία από το Αρτεμώνα έως την παραλία Πλατύς Γιαλός, μπάνιο για όσα άτομα επιθυμούν, κι επιστροφή στο ξενοδοχείο για να πάρουμε αποσκευές και να πάμε στο λιμάνι.
Επίσης μπορεί κι εδώ να γίνει ελεύθερη μέρα για βόλτα στον αρχοντικό Αρτεμώνα με τα νεοκλασικά σπίτια του 19ου αιώνα, η όπου αλλού επιθυμούν..
1:30 αναχώρηση με πούλμαν για το λιμάνι
14:50 Αναχώρηση για Πειραιά
Άφιξη 20:30 στον Πειραιά.

Αρχηγoί εξόρμησης .

Κουνελάκης Γιάννης 6984 454 116.

Οικονόμου Μαργαρίτα 6972 260 957.

Κοστολόγιο εξόρμησης 200 ευρώ +/-. Αναλόγως συμμετοχών.

Η εξόρμηση περιλαμβάνει:

Μεταφορά στο λιμάνι Πειραιά, κι επιστροφή Κόρινθο.
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Διαμονή με Πρωινό.
Μεταφορά από και προς το λιμάνι της Σίφνου.
Ξενάγηση στη Σίφνο με πούλμαν από ξεναγό.

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών παρακαλείστε να κλείσετε θέσεις έγκαιρα , τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα χρειαστεί να βγούνε ονομαστικά, με ημερομηνία γέννησης.

Οι θέσεις κατοχυρώνονται με τηλέφωνο στους αρχηγούς, και κατάθεση προκαταβολής 100 ευρώ έως τις 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στον λογαριασμό του συλλόγου Αριθμός λογαριασμού GR5101107870000078748000011,Εθνική Τράπεζα με την επισήμανση ΣΙΦΝΟΣ & το ονοματεπώνυμό σας….Τυχόν χρεώσεις μεταφοράς από άλλη τράπεζα, επιβαρύνουν τον καταθέτη.

Εξόφληση έως τις 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορίας, Σακίδιο, μπατόν, καπέλο, γυαλιά ηλίου, πετσέτα, μαγιό, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή – μαγιό, πετσέτα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ• Στην παραπάνω εξόρμηση μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του Συλλόγου μας ή όχι.

  • Σε περίπτωση όμως που κάποιος δεν είναι μέλος μπορεί να συμμετέχει μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνει μέλος. Για να γίνει κανείς μέλος συμπληρώνει την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
  • Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
  • Το πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
  • Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
  • Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
  • Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης

Ημερολόγιο

Banner Αλφιτον
Banner Αρχοντικό Κεφαλάρι
Banner Μπίσκος
Banner Δρίτσα
Banner Σταυρούλα Δριτσα
Banner Ευεξία
Banner Freeride
Banner Cannon
Banner Ψύλλας
Banner Fitlab
Banner TransForum
Banner Athena Angelo
Banner Δήμας
Banner Katsinelis
Banner Physio Center
Banner Πετρόπουλος
Banner Best Friends Pet Market
Banner Βαμβακάρης
Banner Καραγιώργος
Banner Νικολοπούλου