ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ

7ΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ

Σάββατο 22 Ιουλίου – Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

 

 

     Ο ΕΟΣ Κορίνθου μετά την περσινή επιτυχημένη 5ήμερη διάσχιση στα όρη του Λύγκου και στο Λάκμο, διοργανώνει για τον Ιούλιο του 2017, πολυήμερη ορειβατική διάσχιση – trekking – στη Νότια Πίνδο, στα όρη του Ασπροποτάμου.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 9 ημέρες, από τις οποίες οι 7 είναι ορειβατική δραστηριότητα.

Διασχίζουμε τους ορεινούς όγκους Καταφίδι – Κακαρδίτσα – Τριγγία – Νεράιδα – Αυγό, τα Τριπόταμα και διάφορα ρέματα του Ασπροποτάμου, τους οικισμούς και βλαχοχώρια της περιοχής ξεκινώντας από τα Θεοδώριανα, Άγια Παρασκευή, Πολυθέα, Κρανιά και Πύρρα με τα παραδοσιακά τους πανηγύρια, Νεραϊδοχώρι, καταλήγοντας στη Μεσοχώρα.

Η χιλιομετρική απόσταση που θα διανυθεί εκτιμάται στα 110 (χλμ), με συνολική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) κοντά στα 7000 μ.

Η πορεία γίνεται με μεταφορά του κατασκηνωτικού εξοπλισμού και φαγητού, με διανυκτερεύσεις στα βουνά και σε χωριά της γύρω περιοχής.

Το πρόγραμμα συνοπτικά:

 • Σάββατο 22 Ιουλίου: Αναχώρηση νωρίς το πρωί, 8.00 πμ, από Κόρινθο για Θεοδώριανα Άρτας (950 μ). Από εκεί θα προωθηθούμε λίγο ψηλότερα (1400 μ), κοντά στην Κάτω Κουστελάτα όπου κατασκηνώνουμε.
 • Κυριακή 23 Ιουλίου: Πρώτη μέρα της 7ήμερης διάσχισης και ξεκινάμε με ανάβαση στην κορυφή Καταφίδι (2393 μ), στα Τζουμέρκα. Ακολουθούμε έπειτα πορεία στην κορυφογραμμή και κατεβαίνουμε κοντά στον αυχένα των Μελισσουργών για την κατασκήνωση (1600 μ).

Ώρες Πορείας: 7+

 • Δευτέρα 24 Ιουλίου: Είναι η μέρα είναι το δυσκολότερο πρόγραμμα. Αρχικά διασχίζουμε τον αυχένα των Μελισσουργών περνώντας από τον επιβλητικό Κρυάκουρα (2170 μ), στη συνέχεια όλη την κορυφογραμμή Σταυρό, Ρουίστα (2254 μ), Κακαρδίτσα (2429 μ), την υψηλότερη κορυφή της Νότιας Πίνδου και λίγο μετά ξεκινάμε την κατάβαση για τη Σαλατούρα, με κατάληξη στην Άγια Παρασκευή ή Τζούρτζια (950 μ) για διανυκτέρευση.

Ώρες Πορείας: 8+

 • Τρίτη 25 Ιουλίου: Με αγροτικό όχημα οδηγούμαστε στα Τριπόταμα του Ασπροποτάμου. Περνάμε από την Πολυθέα και στη συνέχεια από δασικό δρόμο και μέσα από δάσος φτάνουμε στην Κρανιά. Εκεί πραγματοποιείται πανηγύρι για τον εορτασμό της Άγιας Παρασκευής.

Ώρες Πορείας: 3

 • Τετάρτη 26 Ιουλίου: Ανάβαση από την Κρανιά (1100 μ), στην Τριγγία (2204 μ) και μετά την κορυφή κατεβαίνουμε στο διάσελο Γκολέμι και κατασκηνώνουμε στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1600 μ).

Ώρες Πορείας: 5

 • Πέμπτη 27 Ιουλίου: Ξεκινάμε την ανάβαση για την κορυφή Κάλτσα (2062 μ) και περνώντας από τον ορεινό όγκο της Νεράιδας (η υψηλότερη κορυφή λέγεται Μπριτσιάνα στα 2135 μ), πέφτουμε στην Πύρρα Τρικάλων και ανταμώνουμε το παραδοσιακό πανηγύρι.

Ώρες Πορείας: 7+

 • Παρασκευή 28 Ιουλίου: Κατεβαίνουμε στο ποτάμι κάτω από την Πύρρα (900 μ) και το ακολουθούμε μέχρι το Νεραϊδοχώρι. Μετά από επίσκεψη στο χωριό, κατευθυνόμαστε νότια στον όγκο του Αυγού, μέχρι την περιοχή Κρυοπηγές (1400 μ), όπου γίνεται η κατασκήνωση.

Ώρες Πορείας: 3

 • Σάββατο 29 Ιουλίου: Την τελευταία ημέρα του trekking ανεβαίνουμε στη Μαρόσα (2022 μ), περνώντας από τις απότομες κορυφές Όρνιο 1-2 και συνεχίζουμε μέχρι το Αυγό (2148 μ). Από εκεί κατεβαίνουμε στη Μεσοχώρα ή στη Νέα Πεύκη και έτσι ολοκληρώνεται το 7ημέρο.

Ώρες Πορείας: 7-

 • Κυριακή 30 Ιουλίου: Αναχώρηση για Κόρινθο μέσω Τρικάλων.

 

Συνολική Δυσκολία: Γ

 

Εξοπλισμός: Σακίδιο, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σκούφος, αδιάβροχα γάντια, θερμοεσώρουχα, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), αδιάβροχο παντελόνι, μπατόν, μπότες ορειβασίας, κάλτσες τρία – τέσσερα ζευγάρια, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, θερμός – παγούρι, χάρτες – πυξίδα, νερό.

Για τις κατασκηνώσεις – διανυκτερεύσεις στο βουνό: Υπνόσακος, σκηνή, υπόστρωμα, μαγειρικά σκεύη και φαγητό σε συνεννόηση με την ομάδα και τον αρχηγό.

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, στον αρχηγό: Πολλάλη Κωνσταντίνο 6947700224.

 

 • Για τη συγκεκριμένη εξόρμηση απαιτείται άριστη φυσική κατάσταση, απαραίτητος εξοπλισμός και ανάλογη εμπειρία και για τους λόγους αυτούς, χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν στον αρχηγό, την ορειβατική τους δραστηριότητα, των δυο τελευταίων ετών.
 • Στις ώρες πορείας δεν περιλαμβάνονται οι στάσεις για ξεκούραση. Εμπειρικά κάθε 4 ώρες έχουμε συν 1 ώρα ξεκούραση.
 • Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 και ώρα 18.00, θα γίνει συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου, υποχρεωτικά από όλους τους συμμετέχοντες, για συντονισμό της ομάδας και ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της εξόρμησης.
 • Οι μετακινήσεις θα γίνουν με ΙΧ.
 • Οι διανυκτερεύσεις στα χωριά Άγια Παρασκευή, Κρανιά, Πύρρα μπορούν να γίνουν και σε ξενώνες με ευθύνη των συμμετεχόντων.
 • Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί, όπως και κατά τη διάρκεια της πορείας, αναλόγως των συνθηκών και με ευθύνη αρχηγού.
 • Στο πρόγραμμα του ΕΟΣ Κορίνθου συμμετέχουν μόνο τα μέλη του ή μέλη ορειβατικών συλλόγων που ανήκουν στην ΕΟΟΑ. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του συλλόγου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.

Ημερολόγιο

Banner Αλφιτον
Banner Αρχοντικό Κεφαλάρι
Banner Μπίσκος
Banner Δρίτσα
Banner Σταυρούλα Δριτσα
Banner Ευεξία
Banner Freeride
Banner Cannon
Banner Ψύλλας
Banner Fitlab
Banner TransForum
Banner Athena Angelo
Banner Δήμας
Banner Katsinelis
Banner Physio Center
Banner Πετρόπουλος
Banner Best Friends Pet Market
Banner Βαμβακάρης
Banner Καραγιώργος
Banner Νικολοπούλου