Βασικός  Πεζοπορικός Εξοπλισμός
Για να είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε τη δραστηριότητα που επιλέξαμε άνετα και χωρίς παρενέργειες είναι απαραίτητος ο βασικός τουλάχιστον  πεζοπορικός εξοπλισμός, που αποτελείται από:

 

o   Μποτάκια: τα επιλέγουμε από τα ειδικά καταστήματα με ορειβατικό εξοπλισμό και προσέχουμε ιδιαίτερα να έχουν αντιολισθητική σόλα vibram καθώς και αδιάβροχη και διαπνέουσα μεμβράνη gore-tex. Πρέπει να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερα από τα αθλητικά μας παπούτσια έτσι ώστε να μην μας ενοχλούν στην κατηφόρα. Τα συνδυάζουμε πάντα με

o   Ισοθερμικές κάλτσες (πεζοπορίας-ορειβασίας): είναι ειδικά μελετημένες για καλύτερη μόνωση και λιγότερες τριβές με την μπότα.

o   Σακίδιο: θα πρέπει να επιλέξουμε ένα με ρυθμιζόμενους ιμάντες πλάτης και μέσης και με σύστημα εξαερισμού στην πλάτη ώστε να αποτρέπεται η υπερβολική εφίδρωση. Καλό είναι να έχει εξωτερική θήκη για το νερό.

o   Ισοθερμική μπλούζα: απορροφά τον ιδρώτα και τον αποβάλει στην επιφάνεια ενώ παρέχει μόνωση και διαπνοή.

o   Fleece: παρέχει θερμοπροστασία και συμπληρώνει το θερμοεσώρουχο (ισοθερμική μπλούζα) στο κρύο.

o   Μεμβράνη (αντιανεμική-αδιάβροχη): περιέχει μικροσκοπικούς πόρους , που ο καθένας τους είναι αρκετά μεγάλος για να επιτρέπει τους υδρατμούς από τον ιδρώτα να βγουν προς τα έξω, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά μικρός για να εμποδίσει τις σταγόνες νερού να τον διαπεράσουν.

o   Μπατόν: είναι σημαντικά εργαλεία στην πεζοπορία και την ορειβασία. Μας επιτρέπουν να προωθήσουμε το σώμα μας μπροστά και προς τα πάνω. Μειώνουν τους κραδασμούς και την πίεση που δέχονται τα γόνατα, οι αστράγαλοι και τα πέλματα (ειδικά στην κατηφόρα).

o   Γκέτες: εμποδίζουν το χιόνι, τη λάσπη ή το χώμα να παρεισφρήσουν στην μπότα με ό,τι δυσάρεστα αποτελέσματα έχει αυτό. Το ύψος τους πρέπει να είναι μέχρι κάτω από το γόνατο (όχι πολύ κοντές) και να κουμπώνουν στο μπροστινό μέρος.

 

 

Ημερολόγιο