Ανερχόμενη εξόρμηση

3η διάσχιση Ρεματιάς Χαλανδρίου – Πεντέλης 20/05/2018

 

3η διάσχιση Ρεματιάς

Χαλανδρίου – Πεντέλης

από τη σπηλιά Νταβέλη μέχρι τα Βριλήσσια

Κυριακή  20 Μαΐου 2018

Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου θα συμμετάσχει 1η φορά φέτος στην πεζοπορική διάσχιση Ρεματιάς Χαλανδρίου - Πεντέλης  που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός και το Δήμο Βριλησσίων.

Στο ξεκίνημα της διαδρομής θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη σπηλιά Νταβέλη, το Πεντελικό και τον δρόμο λιθαγωγίας  από τους ειδικούς επιστήμονες  από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, βιολόγο-Msc Οικολογίας και Βασίλη Κωνσταντινίδη, γεωλόγο-MSc Ωκεανογραφίας.

Εκτός από τη σπηλιά Νταβέλη θα υπάρχουν ακόμα 2 σημεία ενημέρωσης:

 • στο γεφυράκι της οδού Ασκληπιού (φυτώριο),
 • στην πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της Δουκίσσης της Πλακεντίας(στα όρια Μελισσίων- Βριλησσίων)

Από τον «Δρόμο Λιθαγωγίας»( σημείο εκκίνησης) θα χρειαστούμε  μία περίπου ώρα για να φτάσουμε   στη Νέα Πεντέλη, όπου μετά από σύντομη στάση  θα μπούμε στην ρεματιά  και το μονοπάτι θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του σκιερό.

Θα κινηθούμε για λίγο στην παραρεμάτιο Μελισσίων και στη συνέχεια για 400 μέτρα σε δρόμο μέχρι το γεφυράκι της Δουκίσσης Πλακεντίας, οπότε θα μπούμε και πάλι στη Ρεματιά μέχρι τα Βριλήσσια.

Όλη η διαδρομή από τη σπηλιά Νταβέλη και μέχρι τα  Βριλήσσια  θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες μαζί με τις ενημερώσεις στις 3 προγραμματισμένες στάσεις .

Θα ξεκινήσουμε από υψόμετρο 720 μέτρα και θα κατέβουμε στα Βριλήσσια στα 250μέτρα.

Το μήκος της διαδρομής μας είναι περίπου 8,5χλμ.

Βαθμός Δυσκολίας: Α

Στο τέρμα της οδού Διομήδους (παραρεμάτιος Βριλησσίων)ο δήμος Βριλησσίων θα υποδεχτεί τους πεζοπόρους με μικρή γιορτή και θα προσφέρει φρέσκα φρούτα, χυμούς  και νερό.

Η 3η διάσχιση Ρεματιάς θα κλείσει με ζωντανές μουσικές (Jazz και Ρεμπέτικο) προσφορά της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Βριλησσίων.

 Ανεφοδιασμός:

-       νερό στο ξεκίνημα 

-       νερό και λουκουμάκι  θα προσφέρει  ο Βριλησσός στην Νέα Πεντέλη

-      Φρούτα, χυμούς και νερό θα προσφέρει ο δήμος Βριλησσίων στο τέρμα της διαδρομής στα Βριλήσσια.

Αναχώρηση: Στις 7:00 από τα περιβολάκια.

Κόστος εξόρμησης: 12 €, (τα παιδιά δωρεάν)

Εξοπλισμός:

Παπούτσια ορειβατικά, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο, μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον ), φακός,  μπατόν, ατομικό φαρμακείο,  ξηρά τροφή, νερό.

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής στις αρχηγούς:

Τόμπρου Δέσποινα 6937204653,

Τσίλη Παναγιώτα     6978793649

και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970, Τετάρτη 20:00 – 22:00.

38 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 13 ΜΑΗ 2018

 

38 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

13 ΜΑΗ 2018

 

Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου θα συμμετάσχει και φέτος στο Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού φαραγγιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, από το Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων.

Η κατάβαση ξεκινάει από τη Ζαχλωρού στην οποία θα φτάσουμε με λεωφορείο. Μετά από χαλαρό περπάτημα 12 χλμ περίπου, δίπλα στο Βουραϊκό ποταμό και πολλές φορές πάνω στις ράγες του οδοντωτού, θα καταλήξουμε στο Διακοπτό. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, με πλούσια εναλλασσόμενη  βλάστηση, καταρράκτες, πλατάνια, έλατα, ελιές, πικροδάφνες που όλα μαζί προσφέρουν ένα μοναδικό ομορφιάς τοπίο.

Το όνομα του φαραγγιού μνημονεύει τη Βούρα σημαντική πόλη της αρχαιότητας που πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Κατά τον μύθο το όνομα του το πήρε από την Βούρα, κόρη του Νεφεληγερέτη και της Ελίκης, που αγαπούσε ο Ηρακλής και άνοιξε το πέρασμα για να φτάσει κάτω στη θάλασσα και να τη συναντήσει. Στις όχθες του υπάρχει σπήλαιο που, κατά την μυθολογία ήταν μαντείο, αφιερωμένο στον Ηρακλή . Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης , όπως τους αποκαλούσαν.

Ώρες Πορείας : 5 – 6 συνολικά             

Βαθμός Δυσκολίας:  Α   

Αναχώρηση: Στις 7:30 από τα περιβολάκια.

Κόστος εξόρμησης: 15 €

Εξοπλισμός: Παπούτσια ορειβατικά ή αθλητικά – αντιολισθητικά  ,αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο, μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον ), φακός,  μπατόν, ατομικό φαρμακείο,  ξηρά τροφή, νερό και φαγητό για πικ-νικ στο ποτάμι στα Νιάματα.

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής στους αρχηγούς:

Παναγουλόπουλος Θεόδωρος 6985916716,

Τόμπρου Δέσποινα 6937204653

και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970, Τετάρτη 20:00 – 22:00.

 

 

Φλαμπουρίτσα – Πηγές Σύθα. Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Φλαμπουρίτσα – Πηγές Σύθα.

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου διοργανώνει την Κυριακή 6 Μαΐου πεζοπορία στη Φλαμπουρίτσα.

Το μονοπάτι ξεκινάει από το 6ο χλμ. του δρόμου Τρικάλων Ζήρειας, από το σημείο που βρίσκεται ξύλινο κιόσκι στο Βαρνεβό στα 1400μ και κατηφορίζει στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.

Η διαδρομή καταρχήν ξετυλίγεται στη σκιά δάσους κωνοφόρων, μαύρης πεύκης και ελάτης. Πρόκειται για ένα  μονοπάτι που πραγματικά αποκαλύπτει τη βιοποικιλότητα της αυτοφυούς χλωρίδας και τη μαγεία του βιοτόπου της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας, διασχίζοντάς την σε πολύ βατή διαδρομή μέχρι τα λιβάδια των πηγών του Σύθα.

Θα έχουμε την ευκαιρία αυτή την εποχή να απολαύσουμε πολλά είδη από άγριες ορχιδέες και άλλα σπάνια ενδημικά μεταξύ των οποίων και τον κυλλήνιο Άδωνη. Αφού φτάσουμε στο οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας θα προχωρήσουμε για τις πηγές του Σύθα όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο για ξεκούραση και πικ-νικ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε εν μέρει το  παλιό μονοπάτι που οδηγούσε στο χωριό Μάννα, με τελικό προορισμό οροπέδιο της Ζήρειας. Εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο για την επιστροφή μας στην Κόρινθο (χωρίς στάση για φαγητό άρα να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας καλό κολατσιό).

Εξοπλισμός: Σακίδιο, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο, διαπνέον μπλουζάκι, θερμοεσώρουχα, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον), κάλτσες δεύτερες, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, ξηρά τροφή,  νερό και φαγητό για πικ-νικ.

Αναχώρηση: Στις 7:00 το πρωί από τα περιβολάκια

Κόστος συμμετοχής: 10€ (παιδιά ΔΩΡΕΑΝ)

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους Αρχηγούς:

Μενούνος Περικλής            6973986683

Μαζιώτη Ελίνα                  6955806830

και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη 20:00 – 22:00)

Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του.

Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.

Γραμμένη Οξυά – Βαρδούσια Σάββατο 28 Απριλίου – Τρίτη 1 Μαΐου 2018

 

Γραμμένη Οξυά – Βαρδούσια

Σάββατο 28 Απριλίου – Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου διοργανώνει το τετραήμερο 28 Απριλίου – 1 Μαΐου 2018, διάσχιση από τη Γραμμένη Οξυά στα Βαρδούσια και επιστροφή στην Αρτοτίνα.

Η Γραμμένη Οξυά είναι βουνό με πυκνή δασοκάλυψη, ομαλές πλαγιές και εξαιρετική ομορφιά και θεωρείται ότι έχει το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη. Αντίθετα, τα Βαρδούσια που στα σλάβικα η λέξη σημαίνει βουνά, έχουν ανάγλυφο εντελώς διαφορετικό, με πολύ έντονο αλπικό χαρακτήρα, μοναδικό στην Ελλάδα, ενώ αυτή την εποχή σχηματίζονται και πολλές μικρές αλπικές λίμνες.

Το πρόγραμμα περιληπτικά:

 • Αναχώρηση Σάββατο 28 Απριλίου, στις 8.00 πμ για το καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς «Λ. Ευταξίας» στα 1740 μ. Εκεί κατασκηνώνουμε και ύστερα ακολουθεί ανάβαση στην κορυφή Σαράνταινα (1923 μ) και επιστροφή.

Ω.Π.: 2 ,    Β.Δ.: Α ,    Πορεία: 8 χλμ

 • Κυριακή 29 Απριλίου αρχίζει η διάσχιση από το καταφύγιο, όλης της κορυφογραμμής που ενώνει τη Γραμμένη Οξυά με τον όγκο των Βαρδουσίων, η οποία αριθμεί ως και 13 κολονάκια. Με συνεχή αλλά μικρά ανεβοκατεβάσματα και με θέα τις απότομες και συναρπάστηκες κορυφές των δυτικών Βαρδουσίων, καταλήγουμε στο καταφύγιο του ΠΟΑ στα 2000 μ, όπου θα γίνει η διανυκτέρευση.

Ω.Π.: 9 ,    Β.Δ.: Β – Γ ,    Πορεία: 24 χλμ

 • Δευτέρα 30 Απριλίου, πραγματοποιείται η ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων, Κόρακας (2495 μ) και επιστροφή στο καταφύγιο. Από εκεί η πορεία μας συνεχίζεται στο μονοπάτι Ε4, για το χωριό Αρτοτίνα (1200 μ), όπου διανυκτερεύουμε και τελειώνει το ορειβατικό πρόγραμμα.

Ω.Π.: 8 ,     Β.Δ.: Β – Γ ,    Πορεία: 20 χλμ

 • Τρίτη 1 Μαΐου επιστροφή στην Κόρινθο, μέσω ορεινής Ναυπακτίας.

Εξοπλισμός:  Ορειβατικές μπότες, κάλτσες δεύτερες, σακίδιο, γκέτες, μπατόν, σκούφος, κασκόλ, 2 ζεύγη αδιάβροχα γάντια, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου – μάσκα θύελλας, διαπνέον μπλουζάκι, θερμοεσώρουχα, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), αδιάβροχο – διαπνέον παντελόνι, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, θερμός – παγούρι, νερό, ωτασπίδες, πιολέ και κράνος.

Σκηνή, υπόστρωμα, υπνόσακο για διανυκτερεύσεις εκτός καταφυγίου ΠΟΑ.

Φαγητό: Σε συνεννόηση με τους αρχηγούς, μακαρονάδα στο καταφύγιο του ΠΟΑ.

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους Αρχηγούς:

Πολλάλης Κωνσταντίνος 6947700224

Παναγουλόπουλος Θεόδωρος 6985916716

και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη 20:00 – 22:00)

 • Το κόστος διανυκτέρευσης για το καταφύγιο είναι 10 € (ελάχιστο 80 € από την ομάδα) και έχει κουβέρτες. Μπορούμε να έχουμε μαζί μας λεπτό σεντόνι και μαξιλαροθήκη.
 • Οι μετακινήσεις θα γίνουν με ΙΧ, ενώ αν υπάρχει επαρκής αριθμός συμμετεχόντων με μικρό λεωφορείο.
 • Δευτέρα 30 Απριλίου, προαιρετικά διανυκτερεύουμε σε ξενώνα της περιοχής.
 • Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί με ευθύνη αρχηγών.
 • Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.

ΜΠΙΛΙΟΒΟ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΣΚΑΡΑΚΑΣ 22/04/2018

 
ΜΠΙΛΙΟΒΟ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΣΚΑΡΑΚΑΣ
Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου διοργανώνει, την Κυριακή 22 Απριλίου, εξόρμηση στο Μπίλιοβο και στο φαράγγι της Κοσκάρακας, στη Μεσσηνία.

Αναχώρηση στις 6.30 από Περιβολάκια με προορισμό το χωριό Σωτηριάνικα. Ύστερα από 180 km φτάνουμε στο πανέμορφο χωριουδάκι απ όπου ξεκινάει και η ανάβαση μας στο Μπίλιοβο. Το καλντερίμι αυτό ξεκίνησε να χτίζεται το 1904 και έχει 83 στροφές από τις οποίες οι 75 έχουν 180 μοίρες στροφή. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο καλντερίμι με στροφές μήκους 2962 μέτρων το οποίο ανακηρύχθηκε ως μνημείο από το υπουργείο πολιτισμού. Ύστερα από τρεις περίπου ώρες φτάνουμε στο χωριό Αλτομυρά. Εκεί θα έχουμε στάση για ξεκούραση και διαχωρισμό των δύο ομάδων.

Η πρώτη ομάδα Α γυρνώντας  προς τα πίσω για 800 μέτρα θα ακολουθήσει χωματόδρομο για 2500 μέτρα και θα επισκεφτεί το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Μετά από άλλο μονοπάτι θα κατέβει στο χωριό Σωτηριάνικα όπου θα περιμένει την ομάδα Β.

Ω.Π.: 5 – 6 ,     Β.Δ.: Α+ ,    Υ.Δ.: 500 μ ,  12 km συνολικά πορείας.

Η ομάδα Β μετά τα Αλτομυρά θα πάρει ένα κακοτράχαλο μονοπάτι προς το φαράγγι Κοσκάρακας, με πορεία μέσα στο φαράγγι το οποίο έχει πολλές κροκάλες, μέχρι τη γέφυρα της Κοσκάρακας, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο.

Ω.Π.: 7 ,     Β.Δ.: Β ,    Υ.Δ.: 500 μ ,  17 km συνολικά πορείας.

Γεύμα κατά την διάρκεια της επιστροφής προς Κόρινθο.

Εξοπλισμός: Σακίδιο, μποτάκια, γκέτες, μπατόν, σκούφος, γάντια, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο, διαπνέον μπλουζάκι, θερμοεσώρουχα, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό-αδιάβροχο-διαπνέον), κάλτσες δεύτερες, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, ξηρά τροφή, κολατσιό, νερό.

Αναχώρηση: Στις 6:30 το πρωί από τα περιβολάκια

Κόστος συμμετοχής: 15€

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους Αρχηγούς:

Τσιπά Μίνα 6944909782

Πολλάλης Κωνσταντίνος 6947700224

και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη 20:00 – 22:00)

Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του.

Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.

Ημερολόγιο

Banner Εντελβαις
Banner Kavouras
Banner Ιωάννα Νακοπούλου
Banner Tsolakos
Banner Freeride Bikes
Banner CDC
Banner Καραβίδας Travel