🗓 4-6/10/24 📍ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ με ΕΟΣ Κορίνθου
🔹️Ο όρος 《Βάλια Κάλντα》 είναι βλάχικος και στα ελληνικά μεταφράζεται Ζέστη κοιλάδα λέγεται έτσι, επειδή βρίσκεται χαμηλά, ενώ γύρω γύρω περιβάλλεται από ψηλές κορυφές 2000 m. Εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου με υψηλές Θερμοκρασίες την ημέρα χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές τη νύχτα. Τα πυκνά δάση, οι ορμητικοί χείμαρροι και οι απότομοι γκρεμοί μαγεύουν τον επισκέπτη και το κάνουν για εξερεύνηση.
Τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να σας τα πούμε θα τα δείτε με τα μάτια σας… και πίστεψε μας θα μαγευτείτε.
🔹️Η διαμονή μας θα γίνει στο υπέροχο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα που βρίσκεται στη θέση Λάριανη 2 χιλιόμετρα πριν τον οικισμό της Βοβούσας χωρητικότητας 50 ατόμων ,δίπλα ακριβώς στον ποταμό Αώο.
Το καταφύγιο παρέχει όλες τις ανέσεις για ένα δραστήριο και απαιτητικό τριήμερο.
Δωμάτια των 6,8 και 12 ατόμων.
Ζεστό νερό.
Ωραίο τοπικό Φαγητό.
Wifi και καλό Τσίπουρο!
Οι Κ. Γιάννης και ο Κ.Κώστας, διαχειριστές του καταφυγίου μας περιμένουν σ’ένα χώρο βγαλμένο από παραμύθι!
🔺️1ημέρα
Ξεκινάμε στις 15:00 από Κόρινθο (Αγιο Νικόλαο) με κατεύθυνση προς Μέτσοβο (Βάλια Κάλντα).
Τα χιλιόμετρα είναι 397 και θα κάνουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας περίπου 6:00 ώρες με 3 στάσεις εκ των οποίων η μία θα γίνει για βραδινό φαγητό στα Ιωάννινα.
🔺️2η μέρα
Αφού ξυπνήσουμε και πάρουμε το πρωινό μας ετοιμάζουμε τα πράγματα μας για αναχώρηση.
Στις 09:00 ξεκινάμε την πεζοπορία. Η διαδρομή είναι περίπου18 km με υψομετρική 750 m. και βαθμός δυσκολίας: Α
Περνάμε μέσα από τοπίο με καταπράσινα δέντρα και φτέρες διασχίζοντας τρία ρέματα.Κινούμαστε μέσα στο μονοπάτι που καταλήγει στις βάθρες όπου θα κάνουμε ένα διάλειμμα και όποιος θέλει μπορεί να βουτήξει στα κρύα νερά του ποταμού.Στη συνέχεια πέρνουμε το μονοπάτι της επιστροφής για το καταφύγιο.Θα χρειαστεί να διασχίσουμε κάθετα το ποτάμι τέσσερις με πέντε φορές, οπότε θα χρειαστούμε ορειβατικά ή πεζοπορικά μποτάκια ή αθλητικά τύπου trekking ή απλα αθλητικά σε καλή κατάσταση. Τα μπατόν πεζοπορίας είναι απαραίτητα ! Επίσης η διάσχιση κρίνεται επι τόπου ανάλογα με το πόσο φουσκωμένο είναι το ποτάμι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών.

▪️Μήκος: 18,00 km
▪️Χρόνος: 8:00 ώρες (μαζί με στάσεις)
▪️Συνολική ανάβαση: 750 m
▪️Βαθμός δυσκολίας: Α

Με την επιστροφή μας στο καταφύγιο, θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τις απαραίτητες ετοιμασίες και το καθιερωμένο γεύμα με μουσική και άφθονο κρασί ή τσίπουρο.
🔺️3η μέρα
Αναχώρηση από το καταφύγιο αυστηρά στις 09:00 .
Επίσκεψη και πεζοπορία περίπου 2km στο χωριό Σπήλαιο για να δούμε το επιβλητικό γεφύρι της Πορτίτσας.
Το Φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα. Με συνολικό μήκος περίπου 500 m, το φαράγγι κινείται προς τα ανατολικά και περιβάλλεται από θεόρατους απότομους βράχους που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον δημιουργώντας μία μαγευτική τραβερσαριστή διαδρομή.Η διαδρομή συμπληρώνεται από τα σμαραγδένια νερά του ποταμού Βενέτικου που διέρχεται μέσω του φαραγγιού. Μην ξεχνάτε ότι ο ποταμός Βενέτικος είναι γνωστός για τα νερά με το χαρακτηριστικά πρασινωπά νερά που αλλάζουν χρώμα μόνο κάθε φθινόπωρο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Λίγο πριν μπει στο φαράγγι, ο ποταμός Βενέτικος δημιουργεί την μικρή κοιλάδα που οδηγεί στο Φαράγγι της Πορτίτσας.
Συνολικά η διαδρομή από το σπήλαιο μέχρι το γεφύρι της πορτίτσα είναι 3km με συνολική υψομετρική 300 μ. και βαθμό δυσκολίας: Α
Θα είναι μία ωραία άσκηση για να ξεκουράσουμε για τα πόδια μας.
🔸️Μετά το πέρας της πεζοπορίας θα συνεχίσουμε με γεύμα σε τοπική ταβέρνα “Σπήλαιο”και επιστροφή στην Κόρινθο με τις απαραίτητες στάσεις.
🥾Σίγουρα θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ορειβατικά ή πεζοπορικά μποτάκια ή αθλητικά τύπου trekking ή απλά αθλητικά σε καλή κατάσταση (×2),σακίδιο, κάλτσες (και εφεδρικές), μπατόν, γάντια, σκούφος, ισοθερμικό – αντιιδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό –αδιάβροχο – διαπνέον), αντιηλιακό προσώπου και χειλιών, καπέλο, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή –φαγητό (σνακ, π.χ. μπάρες, παστέλια), νερό τουλάχιστον 2 λίτρα,μαγιό, πετσέτα,αδιάβροχη θήκη για προσωπικά αντικείμενα.

🏕Για το καταφύγιο:
Σεντόνι ή υπνόσακο, είδη προσωπικής υγιεινής.

⛔️Δεν θα επιτραπούν οι πεζοπορίες σε όσους φοράνε σανδάλια η παντόφλες τύπου crocks.

📌Τα μπατόν πεζοπορίας είναι απαραίτητα !


~Σας περιμένουμε με καλή διάθεση και χαμόγελο~

📌Το κόστος της εξόρμησης με τα μεταφορικά έξοδα, διαμονή δυο διανυκτερεύσεων στο καταφύγιο, ένα βραδινό και δύο πρωινά γεύματα (Δεν περιλαμβάνονται ποτά και αναψυκτικά) είναι στα 220 ευρώ . Για όσους επιθυμούν να μείνουν με σκηνές η τιμή πακέτου με το φαγητό είναι στα 210 ευρώ.

📌Προκαταβολή 100 ευρώ αυστηρά μέχρι 20 Σεπτεμβρίου στους αρχηγούς της εξόρμησης ή στο ΙΒΑΝ του συλλόγου ΕΘΝΙΚΗ: GR51 0110 7870 0000 7874 8000 011
( Δικαιολογία «Βάλια Κάλντα») και ενημέρωση των υπευθύνων της εξόρμησης .

📌Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους αρχηγούς:
Χατζηγεωργίου Μαρία : 698 1949 633
Τσιουραντάνη Χρήστο : 698 654 1301 και στο τηλέφωνο του Συλλόγου : 2741029970 (Τετάρτη και Παρασκευή 19:00 – 21:00).

Παρακαλούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα για την καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης.

Για ακυρώσεις μετά τις 20 Σεπτεμβρίου γίνεται επιβάρυνση όλου του ποσού.

▶️ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

• Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά , σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και, στην συνέχεια να γίνεις μέλος.

Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.

• Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.

• Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

 

Ημερολόγιο