ΠΛΑΤΑΝΙ-ΦΑΡΜΑΚΑΣ 4-2-2024
Ο Σύλλογος μας διοργανώνει εξόρμηση στο χωριό Πλατάνι στα σύνορα Κορινθίας- Αργολίδος.
Το Πλατάνι είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό της Αργολίδας κτισμένο σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων στους πρόποδες του βουνού Φαρμακά σε μια περιοχη γεμάτη έλατα και κουμαριές.
Πρόκειται για ενα όμορφο-γραφικό χωριό ιδανικό για πεζοπορία και διαδρομές μεσα στη φύση.
Απο το χωριό διέρχεται η ΑΡΧΑΙΑ ΟΔΟΣ που ξεκινούσε απο την Κόρινθο περνούσε απο τις Κλεωνές ,Νεμέα ,Πλατάνι και απο το μονοπάτι του ξωκλησιού της Αγ. Αννας κατέβαινε προς Σκοτεινη, Κανδηλα και συνέχιζε προς τον Ορχομενό Αρκαδία, σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΔΟΥ διέρχεται ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ(ΑΕΘΛΙΟΣ).
Απο μελέτη του καθηγητή Γ. Πίκουλα στην περιοχη σε βραχώδη μέρη υπάρχουν ίχνη αρματοτροχιών.
Ακόμη απο το χωριό σε μεγάλη απόσταση διέρχεται το ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ που μερέφερε το νερό με φυσική ροή απο την Στυμφαλία στην Αρχαία Κόρινθο.( εργο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ανδριανού 134-177 μχ)
Το βουνό Φαρμακάς με τα πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά βοτανά του (εξ ου και το όνομα του) εκτείνεται μεταξύ Κορινθίας και Αργολίδας, η υψηλότερη κορυφή του είναι οι Αβυζές με υψόμετρο 1616 μετρα, ακομη σε μια απο τις επτά κορυφές του υπάρχουν ερείπια ξηρολιθικού κάστρου(υψόμετρο 1510 μετρα).
Το βουνό λόγω της πυκνής του βλάστησης υπήρξε κρησφύγετο  των Αρχιληστών την δεκαετια του 1860 καθώς και των Ανταρτων στους πολεμους του 1940-1949.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος-αρχες Ιουνίου- τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ορεινό Αγώνα Δρόμου -FARMAKAS MOUNTAIN RUNNING.
Η διαδρομη θα ξεκινήσει απο την πλατεία του χωριου, αριστερα στο εξωκλησι της Αγ. Αννας θα εισέλθει σε ανηφορικό μονοπάτι μεσα απο τις τοποθεσίες Λευκα-Κορομπηλίτσα-Αβυζές- Βρύση ,θα κατηφορίσει απο το μονοπάτι της Κορομπηλιάς και θα φτασει παλι στην πλατεια του χωριου.
Η Διαδρομή είναι αυτή που έγινε ο αγώνας Πλατάνι-Φαρμακάς και θα περπατηθεί για πρώτη φορά από τον σύλλογο μας.
Αρχικά με αγροτικά αποφεύγουμε τα πρώτα 6 χιλιόμετρα, μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, και μπαίνουμε σε δασωμένο κομμάτι με ογκώδεις Κουμαριές, και αρκετές τραβέρσες μέσα στα Έλατα μέχρι την κορυφή Αβύζες με ωραία θέα στις γύρω κορυφές.
Στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς το χωριό Πλατάνι, για το τελείωμα της πορείας.
Θα επισκεφτούμε Οινοποιείο στην περιοχή Νεμέας, για ξενάγηση, και κρασί-φαγητό.
Ω.Π.:~7      ΧΛΜ.:~18       Β.Δ.:Β        ΥΨ.Δ.: 1000μ~
Αναχώρηση στις 07:00 από τα Περιβολάκια.
Κοστολόγιο εξόρμησης 15 ευρώ.
Αρχηγοί εξόρμησης.
Παλασσοπούλου Αθηνά 694 727 9750
Καραγεώργος Χριστόφορος 694 800 2379
Tηλ.Συλλόγου 27410 29970
Απαραίτητος Εξοπλισμός: Σακίδιο, μπατόν, ορειβατικά μποτάκια, ισοθερμικό – αντιιδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό –αδιάβροχο – διαπνέον), καπέλο, γυαλιά ηλίου, Φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή –φαγητό (σνακ, π.χ. μπάρες, παστέλια),νερό.
Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων. Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι μέλος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα – εξόρμηση του συλλόγου και, στην συνέχεια, εάν ο επιθυμεί να γίνει μέλος. Για να γίνει κανείς μέλος, συμπληρώνει την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος εγγραφής 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς. Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών. Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας. Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και να αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα. Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).
 

Ημερολόγιο